Acupunctuur? Stoppen met roken!

Acupunctuur? Stoppen met roken!

Toen ik 11 jaar geleden aan mijn kennissenkring vertelde dat ik was begonnen met het studeren van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), kreeg ik over het algemeen twee dingen te horen. Het ene kamp zei: “Leuk, maar daar moet je toch in geloven?” Het andere kamp was laaiend enthousiast en zag in mij dé oplossing voor hun rookverslaving. “Wanneer ben je klaar? Mooi, dan kan ik tegen die tijd stoppen met roken.”

Over of je in acupunctuur moet geloven zal ik in de toekomst nog wel het één en ander schrijven. Deze keer schrijf ik over stoppen met roken. Dit is waar acupunctuur, voornamelijk bij de oudere garde, in Nederland zijn bekendheid door heeft gekregen. “Door middel van acupunctuur kan je stoppen met roken”, is vaak de gedachte. Vleiend voor mijn vak natuurlijk, maar niet helemaal waar. Stoppen met roken doe je namelijk niet door acupunctuur, stoppen met roken doe je zelf. Acupunctuur kan je wel hélpen bij het stoppen met roken.

Ben je eenmaal sterk genoeg om een periode te stoppen, dan komen er vaak bijkomende klachten naar boven. Dit varieert per persoon. Een vaak gehoord probleem is het aankomen in gewicht. Ook wordt er vaak gerept over een onrustig gevoel, of slapeloosheid. Dit zijn bij uitstek bijverschijnselen waarbij acupunctuur uitkomst kan bieden. Door het lichaam steeds weer in balans te brengen, worden deze bijverschijnselen aanzienlijk verminderd, waardoor het stoppen makkelijker wordt.

Er zijn wereldwijd verschillende behandelmethoden ontwikkeld die jou kunnen helpen met het stoppen. Deze zijn niet alleen uit China afkomstig, maar er zijn ook Westers geaccepteerde manieren. Sterker nog, de TCG heeft de ooracupunctuur gepikt vanuit Frankrijk en een eigen systeem ontwikkeld. De Franse dokter Paul Nogier is namelijk de grondlegger van de ooracupunctuur. De Duitse prof. Dr. Frank Bahr (mijn leraar) hebben dit systeem verder ontwikkeld en er hun eigen draai aan gegeven. Hieruit is de German Auricular Medicine ontstaan. Een prachtig systeem dat ook overlap heeft met bioresonantie.

Acupunctuur kan jouw lijdensweg dus verkorten en minder heftig maken. Hoe dan? Dat zal ik proberen zó uit te leggen, dat het ook voor iemand die geen verstand heeft van TCG te begrijpen is. Allereerst is er een enorme wilskracht voor nodig om te stoppen. Soms is deze wilskracht, door wat voor reden dan ook, verzwakt. Elk orgaan heeft in de TCG ook een emotie of kwaliteit. De Nieren, oftewel Shen, herbergen dus de wilskracht. Acupunctuur kan helpen deze wilskracht, Zhi in het Chinees, te versterken.

Verder kan een behandeling helpen met het versterken van jouw Long energie, waardoor je sneller meer lucht hebt. Dit is vaak zo’n prettig gevoel dat je wel twee keer nadenkt voordat je weer een sigaret opsteekt. Acupunctuur zorgt voor het sneller afvoeren van gifstoffen, zoals nicotine, die voor de lichamelijke verslaving zorgt.

Daarnaast speelt trauma vaak een grote rol bij verslavingen, zo ook bij roken. Het kan namelijk een manier zijn om de pijn te verdoven. Via German Auricular Medicine, de Duitse variant van ooracupunctuur, kunnen we deze trauma’s heel goed vinden en helpen op te lossen.

Acupunctuur kan dus zeker helpen bij het stoppen met roken. Wonderen mogen er echter niet worden verwacht. Stoppen met roken doe je zelf, maar acupunctuur verlicht je lijdensweg en helpt je bij het oplossen van eventuele blokkades die achter deze verslaving zitten. De trek in een peuk wordt minder, door de versnelde afvoer van gifstoffen. Een sigaret opsteken uit gewoonte blijft echter gewoon bestaan, zeker na een drankje, dus je zal zelf je gedrag moeten aanpassen. En eenmaal begonnen, is vaak ook weer echt begonnen.

In mijn praktijk gebruik ik voornamelijk German Auricular Medicine (ooracupunctuur) om jouw proces te ondersteunen. Meestal geven 3-4 behandelingen voldoende ondersteuning, uitzonderingen daargelaten.

Bronnen:
Maciocia G, The foundations of Chinese Medicine, Second edition, Elsevier, 2008
Sommers, D., Reader Ooracupunctuur deel I, Academie Qing-Bai, 2013