Een van de meest behandelde klachten in mijn acupunctuur praktijk in Amsterdam is het behandelen van stress. In deze blog leg ik uit waar stress volgens de Traditional Chinese Medicine (TCM) vandaan komt en hoe dit vervolgens met acupunctuur en kruiden te behandelen is.
 

 

Acupunctuur en stress

Volgens de theorie van de TCM, zijn stress klachten voornamelijk gerelateerd aan de lever. De lever zorgt namelijk voor de vrije stroom van Qi en bloed in het lichaam. De lever zorgt voor beweging van Qi en bloed in alle richtingen in het lichaam, en is dus bij vrijwel ieder lichamelijk proces van groot belang. Wanneer de lever beperkt wordt in zijn bewegende functie ontstaan er stagnaties in het lichaam waardoor klachten ontstaan. Er zijn hele boeken geschreven over wat Qi precies is, maar laten we het voor nu even houden op ‘levensenergie’.
 
 

 

Kenmerken van stress

De klachten gerelateerd aan een gestagneerde lever beginnen vaak vrij direct met het voelen van spanning in je lichaam. Je kan zeggen dat je je gestresst voelt, opgejaagd. Je voelt letterlijk dat het niet lekker stroomt. Vaak voel je deze spanning in nek schouders en hoofd.
Dit is te verklaren doordat hier de meridiaan van de galblaas loopt. De galblaas is het Yang orgaan dat aan de lever (Yin orgaan) gekoppeld is. Deze 2 organen en meridianen hebben hierdoor een hele nauwe relatie met elkaar. Heb je een klacht vanuit het Yin orgaan, dan uit dat zich vaak in de yin-yang gekoppelde meridiaan, de galblaas meridiaan dus.
 
 
Extern verloop van de Galblaas meridiaan
 

Anti-stress tips: dit kun je zelf doen

 

1. Beweging

Aangezien de lever snel stagneert, is de lever erg gebaat bij beweging en dan met name yoga, wandelen, cardio en dat soort dingen. Krachttraining zorgt juist voor meer spanning in het lijf, en is niet wenselijk in dit geval. Een oplossing kan zijn; trainen met lichte gewichten en veel herhaling.
 

2. Voeding & producten

Een ander kenmerk van stress gerelateerde klachten is een opgezette buik. Daarom is langdurige stress een van de grootste oorzaken van het prikkelbare darmsyndroom. De lever valt de milt aan zeggen we in de TCM, zie de afbeelding hieronder:
Lever valt de milt aan in de controlerende cyclus volgens de 5 elementen. Hierdoor ontstaan vaak spijsverteringsklachten
 
Ook toxines hebben een slechte invloed op de lever. Denk aan met chemicaliën bespoten voedsel, medicijnen, tandpasta met fluoride, maar ook deodorant of make-up. De pannen waarmee je kookt kunnen bij verhitting ook veel toxines loslaten, voornamelijk als je met een teflon coating kookt. Al deze toxines moeten verwerkt worden door de lever. Beperk daarom je cosmetica tot natuurlijke producten, kook met goede pannen en zoek af en toe de frisse buitenlucht op in de natuur.
 
 

3. Slaap

Ook speelt de lever een belangrijke rol bij de slaap, als deze niet lekker functioneert kan je ‘s nachts wakker worden of heb ie moeite met in slaap komen. Ook kan je last hebben van kaakklemmen ‘s nachts of van hele levendige dromen en/ of van nachtmerries.
 
 

4. Emoties uiten

De emotie van de lever is woede, dus als die niet lekker functioneert, ben je snel prikkelbaar of voel je je snel overprikkeld. Na een dag vol prikkels ben je kapot! De kunst is om je frustratie te uiten zonder dat daar iemand last van heeft. Krop je namelijk je frustratie of woede op, dan maak je de klachten op lange termijn erger!
 

5. Verminder je beeldschermtijd

De zintuigen die bij de lever horen zijn de ogen. Te lang naar een beeldscherm kijken put dus je lever energie uit. Ook ‘s avonds ‘ontspannen’ een film of serie kijken, is dus voor je lever energie helemaal niet zo ontspannen. Aangezien wij veel naar computer en telefoon schermen kijken, is dit een erg ‘lever uitputtende’ tijd in de geschiedenis.
 
Als je voor je werk veel achter een beeldscherm moet zitten, kan een bril met een blauw licht filter helpen. Ook is een telefoon die altijd op nachtstand staat veel rustiger voor je ogen en dus voor je lever. Cliché maar waar, voordat je gaat slapen even een paar uur niet naar een beeldscherm kijken heeft een goed effect op je nachtrust.
 
 

Stress behandelen bij Jip Acupunctuur Amsterdam?

Heb jij het gevoel dat de stress ondanks alle maatregelen die je hebt getroffen nog steeds de overhand heeft? Dan is acupunctuur in combinatie met kruiden, naast een schoon dieet, een hele effectieve manier om van deze spanning af te komen. Acupunctuur zorgt ervoor dat jouw Qi weer in beweging komt. Bij Jip Acupunctuur in Amsterdam-Oost kunnen we in zo’n 6 behandelingen inclusief kruiden een goed resultaat boeken, zodat jij niet langer hoeft rond te lopen met deze vervelende klachten! Benieuwd hoe acupunctuur precies werkt? Lees dan deze blog.
 
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op of maak een afspraak!
 
Bronnen:
Maciocia G, The foundations of Chinese Medicine, Second edition, Elsevier, 2008
Deadman P, A manual of Acupuncture, Second edition, Journal of Chinese Medicine Publications, 2009