Regelmatig behandel ik in mijn Acupunctuur praktijk in Amsterdam Oost mensen met pijnklachten. Afhankelijk van de aard van de klacht, reageren cliënten met regelmaat verbaasd over het effect dat de naalden hebben op hun pijnklacht. In enkele gevallen, bijvoorbeeld bij acute pijnklachten, is één naald voldoende om het probleem blijvend te verhelpen.

Na de verbazing komt vaak de vraag: “Maar hoe werkt acupunctuur dan eigenlijk?”

Wat doet acupunctuur?

Om op deze vraag een helder antwoord te geven, heb ik aan één blogpost niet genoeg. Zelfs onderzoekers zijn er nog steeds niet helemaal uit hoe acupunctuur Westers gezien precies werkt. Toch ga ik proberen uit te leggen in Jip en Janneke taal (haha) wat acupunctuur met je doet.

Een oud Chinees gezegde luidt: “Tōng Zē Tòng, Tōng Zē Bú Tōng”. Dit betekent zoveel als: “Pijn wordt veroorzaakt door stagnatie, wanneer de stagnatie wordt opgeheven verdwijnt de pijn.”

Acupunctuur zorgt voor een betere doorstroming van zuurstof, voedingsstoffen en bloed, waardoor elke cel in je lichaam gevoed wordt. Acupunctuur zorgt er ook voor dat bloedvaten verwijden waardoor er een optimale doorstroming van bloed mogelijk is in bepaalde aangedane delen van jouw lichaam. Hierdoor verbetert de orgaanfunctie, vertragen ouderdomsklachten en verdwijnt pijn. Acupunctuur werkt op het zenuwstelsel door de communicatie tussen hersenen en zenuwuiteinden te verbeteren. Hierdoor wordt de aanmaak van lichaamseigen stofjes gestimuleerd, die ontstekingen remmen, zorgen voor minder pijn en een betere stemming.

Onderzoek naar acupunctuur

Aangezien de effectiviteit van acupunctuur ook in het Westen steeds meer onderkend wordt, blijft er onderzoek gedaan worden naar een manier om acupunctuur in Westerse fysiologische termen uit te leggen. Zo zijn steeds meer aanwijzingen dat fascia acteert als communicatiemiddel tussen bepaalde lichaamsdelen. Niet zo’n gekke gedachte: fascia is immers een bepaald soort bindweefsel dat rondom spieren, organen en bloedvaten ligt en in het hele lichaam te vinden is (zie afbeelding). Wil je hier meer over lezen, raad ik je deze link aan.

Acupunctuur bij chronische klachten

Acupunctuur is van oudsher een preventieve geneeswijze. Helaas denken mensen tegenwoordig pas aan acupunctuur, als al de andere behandelingen niet blijken te werken en de klacht inmiddels chronisch is. Dit is ook de reden dat je vaak meerdere acupunctuur behandelingen nodig hebt om een bepaalde klacht te verhelpen.

Je lichaam heeft maanden, soms jaren zijn best gedaan om de klacht te creëren of in stand te houden, dat kan vaak niet worden opgelost met 1 behandeling. In sommige gevallen, wanneer de klacht nog niet zo lang bestaat, is 1 behandeling genoeg om de klacht blijvend op te lossen.

Hoe werkt Acupunctuur in de praktijk?

Zoals eerder beschreven is soms zelfs 1 naald voldoende. Zo heb ik een man behandeld die buikklachten had. Hij had de afgelopen 24 uur hevige pijn, zo heftig dat hij hier niet van kon slapen. Met 1 naald was de klacht opgelost en is niet meer terug gekomen.

Een vergelijkbaar geval was iemand met een frozen shoulder. Slechts 1 naald was voldoende om de bewegingsruimte met 70% te verbeteren en de pijn te verminderen. Deze man had daarna nog wel een aantal behandelingen nodig om de klacht helemaal weg te krijgen.

Toegegeven, ik kan in deze gevallen mijn eigen enthousiasme ook niet onderdrukken. Wat het voor cliënten dan ook nog vaak verbazingwekkend maakt, is dat de naalden niet gezet worden op de plek waar de pijn zich bevindt. Tijdens mijn behandelingen maak ik vrijwel altijd alleen gebruik van distale punten. Dat wil zeggen, ik kom niet in de buurt van de plek waar de klacht zich bevindt. Ervaring leert dat dit uiterst effectief is, en bovendien voor de cliënt vaak prettiger: logisch, het aangedane gebied is vaak al pijnlijk genoeg!

Heb je een chronische pijnklacht of een andere lichamelijke of mentale klacht? Neem contact op om te kijken of ik je klacht kan behandelen of boek direct een afspraak.

 

Bronnen:
1. Donald Edward Kendall, Dao of Chinese Medicine
2. https://experiencelife.com/article/making-the-acupuncture-connection/